onsdag 29 maj 2013

En sup i alla fall!!?

På varje fest jag går på med folk som jag aldrig mött innan får jag samma fråga och samma förvånade blick.

Eller förvånad egentligen är det en blick som säger "Vad i helvete säger du? Dricker du inte?" Känner ni igen den? Det är en tom blick med en blandning av förvåning och "tyckasyndomögon"!

Jag vet att det kommer redan när jag kommer in på festen.

"Tjena! Välkommen! vill du ha en "jäkel"?

Nej tack det är bra!

"Aha, du kör!?", med en ledsam min!

Så skulle vi kunna säga, men nej!

"VA, ta en öl då!"

Nej tack, dricker inte det heller!

VAAAAA!? Är du religiös?

Nej jag tycker inte om det! säger jag då.

Det är här den helt oförstående minen läggs på på frågeställaren!

Nej, säger jag. Jag har testat och jag tycker helt enkelt inte om alkoholsmaken och vin o öl smakar inte gott det heller, tycker jag!

Neej neeeej ok då visst, coolt, säger de då (men man fattar ju, "Alla män dricker!!" tänker de först)

Jaha du är nykterist! säger de!

Nepp, det är jag inte, jag gillar bara inte smaken. Jag måste säga att en nykterist, för mig, har en nästintill aggresivt negativ inställning till sprit. Jag ÄLSKAR sprit;), jag tycker bara inte om att dricka den.

Men historien kring sprit är ju döhäftig. Jag skulle gärna ha en vinkällare eller en samling whiskey, bara för historierna runt om dem.

För mig handlar det inte alls om att ha karaktär, men det påståendet kommer ofta, "vilken karaktär du har, har du aldrig blivit pressad?"

Ja... eller nej! Jag har aldrig känt att jag måste dricka, men jag har blivit erbjuden mängder som skulle kunna fylla ett systembolag! Men pressad har jag aldrig blivit!

I mitt jobb sägs det vara kutym att man vid affärsuppgörelser ska man dricka sprit. I synnerhet utomlands. När jag började här var det så man sa, "bara vänta, du kommer aldrig undan. Du MÅSTE dricka när de erbjuder"!

Jag kan ärligen säga att jag ALDRIG blivit ifrågasatt när jag utomlands sagt, nej tack, jag dricker inte sprit! Aldrig har någon affär blivit bruten på grund av att jag inte tagit en snaps eller tömt en öl med någon chef!

I mitt privatliv är det min fru som dragit vinstlotten. Hon har en helt normal inställning till sprit och dricker som alla andra. Inte för mycket och inte "för" lite. Men hennes fördel är att jag alltid kan köra hem på kvällen. Vi behöver aldrig debattera vem som körde sist eller vems tur det är!

Klart att det finns en baksida med det. Man hänger ju inte ute med "grabbarna" och tar en öl. Där hänger mest öldrickare om man säger. Dricker man inte öl är det sällan man är med. Inte för att jag klagar, jag hänger på andra ställen.

Klart att det finns tillfällen man fått sprit i munnen ochchockat när på spottat rakt ut. T ex på vårt bröllop. Jag var lovad att få cider i glaset, men naturligtvis hade de hällt champagne däri istället. Vi kom och hälsades välkomna och får våra glas och skålar med gästerna. Vi börjar dricka och jag känner ju direkt att det här var inte rätt, det stå r som en fontän om munnen, varpå glada skratt hörs:)

Klart att andra ser på en som att man missat mycket, men jag undrar. Jag kommer t ex ihåg hela festen, inte bara början. OCH jag kommer upp på morgonen efter utan huvudvärk.

Tydligen tycker vissa att det är starkt av mig att inte dricka, hur klarar du det? frågar vissa. Men jag ser det ju som att det är FÖR starkt att dricka hur klarar NI det?

Jag har ju levt så här i snart 40 år, det är inget märkligt längre.

Alla mina kompisar vet ju detta och kan från tid till tid skämtsamt försöka få mig att ändra på mig, men de vet ju att jag inte gör det och de accepterar det till fullo.

Däremot är jag ju svensk... och jag dricker inte KAFFE heller. Det är fan inte riktigt accepterat:) Det är närpå ett helgerån på det svenska arvet att inte dricka kaffe. 

Har ni någonsin tänkt på vilka alternativ det finns till kaffe i något sammanhang? Och för säkerhets skull får jag väl säga att Te inte heller är någon favoritdryck)

Jo en kanna röd saft brukar det finnas, i BÄSTA fall. Om man inte räknar med att BARN ska finnas i närheten, finns där inget alternativ:)

Så som slutsats kan man säga att inte dricka sprit...det kan vara ok...men att inte dricka kaffe, hur TÄNKER du!:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar