söndag 17 mars 2013

Funkar detta kortet överallt?


Egypten 12/11 2005 (Ja jag vet att det är längesedan, men det är ett härligt minne. Detta är första av flera minnen från denna resan. Kommer fler framöver! Betänk att jag inte rest så många gånger innan och definitivt inte själv... 

Ok, då bär det av till Egypten. Tänk vad fräckt att kanske få möjlighet att se på pyramiderna. Får väl se om det blir av. Färden till Kastrup började dåligt, tryckte ut fel biljett i Kristianstad. Kanske kunde man tänka sig att man skulle kunna tyda en tidtabell, men det kan ju vara svårt. Hur ska det bli att ta sig fram i Egypten??  

Visst jag kom fram till Kastrup utan problem i god tid. Alldeles för mycket tid över! För första gången köper jag SPRIT på flygplatsen! För att lugna alla så är den inte till migJ! Billigt var det ju också, man måste tänka på ”pocenten” som man sparar i mitt fall, strykan helt ovesäntlig. 

På planet sitter jag som tur är vid vingarna, den högra inte båda! Det är ju lite extra plats där. Visserligen får man ju också den stora äran att få en genomgång om hur man ska kasta ut den där lilla dörren vid ett eventuellt nödläge. ”Visst, visst, jag drar i handtaget och ser till att ta mig ut.” ”Vad gör jag av luckan sa du?” ”Ska den ända ut dit menar du!” Härligt med folk som förstår att bredden på axlarna är lika med att man är ett kraftpaket utan dess like! Hon måste ha dålig syn…! 

Bredvid mig ända ut till den vänstra vingen sitter helt otroligt släta människor!? Efter ett tag får jag reda på att de är ”laserkirurger”, vilket konstigt namn på ett arbete! De jobbar liksom lite med extreme makeover fast inte med hus utan med kroppen. Inte undra på att de sitter och ler hela tiden. Det går väl inte att få ner mungiporna. Undrar om de är levande varuprov på vad det kan prestera i extremfallen. Undrar varför de alltid är så solbrända. Undrar hur gamla de egentligen var? Tror i alla fall att den gråhåriga damen bredvid hade någon sorts klämma i nacken! Åtminstone har hon inte lutat sig bakåt på hela tiden. Det eller så spricker någon av sömmarna om hon gör så! 

Framme i Egypten går man till en bank på flygplatsen och köper… visum, eller ”visum” borde det vara. Egentligen är det nog bara en sorts turistskatt. $15 kostar det. Eftersom att köer är väldigt lokalt svenskt som det verkar så är det bara att ”slå” sig fram för att få uppmärksamhet. Tackar min längd för att jag kom fram snabbt. Efterhand som de stirrade på mig, log jag bara och rörde mig framåt tittade på nästa person lite leende som också tappade hakan över att få titta rakt upp, kom till slut fram utan att vare sig behöva putta eller puttas!  Inget kvitto får man heller. Men en trevlig viftning framför ansiktet som liksom talar om att det är färdigpratat här, gå vidare. Får försöka med en kopia på passet, så jag får ut pengarna när jag kommer hem! 

Josef, chauffören är där och hämtar mig. Om inte han varit där hade jag nog kunnat få skjuts av någon av de andra 536.223 Egyptierna som var där. Ingen fara jag tar mig lätt förbi allihop smal och smidigt som man är… Eller rättare sagt någon så lång som jag har de nog inte sett på år och dar. Färden tar drygt en timme och då kommer jag fram till mitt hotell full av info och nya lärdomar. Josef visar sig väldigt intresserad av svenskar och jag av egyptisk historia, så vi har mycket att tala om.
Le MERIDIEN PYRAMIDS, heter hotellet. Jag tror jag fick loggan helt rätt. Som oftast när man reser på lite udda länder bor man bra. Detta har allt man kan önska sig + bröllop varenda kväll!! Mer om det när jag sett ett! (Och det gjorde jag, här sparar man inte på något må jag säga, återkommer!) 

Tror jag tar en bit på en lokal restaurang och knyter mig efter det! Det har varit mycket resande i dag! Det fanns ju restauranger runt om det är ju bara till att gå ut och se vad som erbjuds. Tar mig förbi den beväpnade (!) vakten lätt, jag är inget hot som det verkar. Vidare mot killen med speglar på hjul som kollar under bilar! Vad tusan är detta, har jag kommit mitt i ett drama? Nej då det visar sig vara heeeeelt normalt, allt för vår säkerhet, ”det är väl bra”? Absolut, om man inte som jag aldrig upplevt detta innan. Heeelt normalt!! Jag kollar mig lite omkring för säkerhets skull…ser inte han ut som om han är lite skum? 

Ahh, nojig, sluta nu, ät istället! Jag går till ett ställe runt hörnet som klart och tydligt talar om på sin ruta att de tar kort, för pengar har jag inte hunnit ta ut än. Jag beställer och in kommer mat som räcker till mig, min familj och resten av släkten känns det som. När jag efter maten på pekar att det var ordentligt tilltagna portioner, skrattar han åt mig och säger. ”Jag såg ju att du inte var härifrån så vi tog bara lite mat till dig… Ni brukar inte orka mer.” jag kan säga att det knappt syntes på tallriken att jag varit där och i mitt tycke ätit så mycket att magen sprängdes. 

Betala och gå brukar nu vara det som återstår. Men inte om man som jag inte har något kort som de tar. Men, säger jag pekandes på dörren, ni tog ju Master. Det står där!  

Ja, där står det så, men det gör vi inte!  

Ok, vad tycker ni att jag ska göra då? 

Betala med ett annat kort, säger han! 

Lite svettig i handflatorna, efter att ha sett beväpnade vakter och speglar på hjul försöker jag med... Men det står där att ni tar Master! 

Ja, ja vi gjorde, men inte nu längre! Säger han. 

Tycker jag inte att jag ser den där skumma killen från hotellet stryka omkring där ute. Varför åker jag iväg på sådant här, jag kunde ju stannat hemma istället. 

Men jag tror att restaurangen bredvid tar Master, säger han! Om du ger mig ditt kort så kan jag gå över och höra… 

Eller kanske vi inte gör så, tänker jag. Jag tror att jag kan följa med och göra det, säger jag. 

Inte lika munter uppsyn, på honom. OK följ med då. 

In i restaurangen bredvid, in i köket, in i ett skåp under vasken! Upp med en maskin från Hedenhös, dra mitt kort… … Medges ej! Vad tusan! Testa igen… … Medges ej!
Ok om jag springer… … just det beväpnade vakter, kanske inte så smart. Testa igen… …köp klart tag kort… phuuuuuu! 

Undrar om room servicen är bra på detta hotellet? 

God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar