torsdag 25 april 2013

Jaha, vad gör vi nu då??

För ett antal år sedan när vi först blev föräldrar hade vi ambitionen som säkert många andra att vi ska minnsann inte låta våra barn bestämma vad de ska äta.
Det ska vi betämma, så att de får en näringsrik och hälsosam kost!

Varför inte t o m laga maten själv i småportioner så att man lätt och ledigt kan ta upp dem när man behöver. Det är ju faktiskt inte så svårt. Det är ju bara till att mixa maten så att de blir lätt att få ner i små barnmagar. easypeasy!

Sagt och gjort... ...vi köpte burkmat!

Jag tror inte ens att vi hann tänka så långt som vad vi skulle laga till första gången efter att vår äldsta slutat att amma. Det gick så snabbt att vi inte hann med! Ja ni vet, hann med och hann med, det handlar ju lite om logistik också... och den är ju inte så bra alltid när man är ny förälder.

Tror det är lite likadant med alla som har ambitionen att använda blöjor som går att tvätta om och om igen...skulle inte tro att det är så många som verkligen testar mer än en gång. När tvättkorgen är full och lukten känns tre grannar bort går man nog lite försiktigt bort till affären och handlar lite engångsblöjor istället.

Men åter till ordningen.

När vi fick två barn gav vi nog inte ens honom ens chans att testa vanlig mat. Där funkade inte amningen alls och han fick ersättning. Det är ju bara att gå över till burkmat sedan, enkelt... Välling har igen av dem ätit. Det hade ju varit för lätt:)

När de började äta så var det aldrig några problem att få dem att äta olika saker. Vi förstod inte alls oss på alla som hade problem med att få i barnen olika saker. Våra åt oliver, fetaost, kött, fisk, potatis, bruna bönor, grönsaker, allt vi satte framför dem åt de...

Vi såg det som helt naturligt. Om vi vänjer dem från början ska det inte vara några problem. Barn har ju inga problem att stoppa i sig sand, sten, daggmask, grenar, sniglar och annat näringsrikt man kan hitta i naturen. Så varför inte ärtor, majs och sill?

Sen hände något! Helt plötsligt började rata sak efter sak. Helt plötsligt en dag åt de inte det ena. Nästa dag åt de det som de ratat igår men inte något annat. Tredje dagen hade de bestämt att det första är inte gott men det som var äckligt i går är gott idag och omvänt och tillbaka igen!

Men på dagis åt de ALLT. Samma saker serverades hemma... men ICKE. Inte kunde man äta det inte!

Vår lösning blev att servera Karinmat (Karin är kokerska på våra barns dagis). Då gick plötsligt allt ner igen. Tack för det Karin! Varje dag samma fråga..."Vad blir det till mat idag"? Det blir något Karin har sagt åt oss att laga (det hade hon ju naturligtvis inte gjort, men det vet de fortfarande inte om:))!
Och då gick det ner igen.

Vår äldsta började skolan och vi kunde lugnt fortsätta att servera Karinmat eftersom vår yngsta gick kvar på dagis.

Nu slutar vår yngsta på dagis... hur ska vi göra nu. Kan man be Karin att komma hem till oss tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar